Словакия даде временна защита на мъж с двойно, украинско-израелско гражданство,

...
 Словакия даде временна защита на мъж с двойно, украинско-израелско гражданство,
Коментари Харесай

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

 Словакия даде краткотрайна отбрана на мъж с двойно, украинско-израелско поданство, упрекнат, че води проруска акция на въздействие посредством новинарски уеб страница и който е подложен под чешки наказания, заяви чешкият вестник " Деник Н ".
 
Изданието се базира на двама анонимни източници, които оповестяват, че словашкото вътрешно министерство е предоставило на Артьом Марчевски статут на краткотрайна отбрана.
 
Марчевски беше подложен в чешкия санкционен лист през март, откакто разследващите служби на републиката оповестиха, че той ръководи записания в Чехия уеб страница " Гласът на Европа " (Voice of Europe). Прага съобщи, че той е употребявал уеб страницата, с цел да популяризира антиукраинска агитация и дезинформация по директива на проруския украински политик Виктор Медведчук.
 
Ройтерс не съумя незабавно да удостовери информацията на " Деник Н " или статуса на Марчевски. Последният не беше открит за коментар. Министерство на вътрешните работи на Словакия заяви в изказване, че се занимава със случая дружно с разследващите служби, само че отхвърли по-нататъшен коментар. То съобщи, че ще даде повече елементи, откакто завърши следствието.
 
Снощи " Деник Н " разгласява публикация, съгласно която, откакто Прага постанова наказания на Марчевски, той отпътува за Словакия, където държавното управление на премиера Роберт Фицо има по-добро отношение към Москва спрямо предходното и приключи военната помощ за Украйна.
 
След началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна през февруари 2024г. Марчевски получава краткотрайна отбрана в Чехия като част от напъните на Европейския съюз за подкрепяне на хората, бягащи от войната.
 
Чешките чиновници чакаха той да загуби този статут 60 дни след включването му в санкционния лист, което да го лиши от престояване в Европейски Съюз. Позицията на Фицо във връзка с Русия провокира безпокойствие измежду някои от съдружниците на Словакия в Европейски Съюз, изключително в Централна Европа, където Чехия и Полша станаха твърди поддръжници на Украйна по време на войната, показва Ройтерс.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР